Sharm el Sheikh

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Fotograf: Shouw
Map3.jpg

Dykkested info

Sharm el Sheikh er et velkjent sted for dykkeferier, og med god grunn. Byen passer utmerket som utgangspunkt for liveaboard turer, eller dagsturer rundforbi. Vær forberedt på at dette er en turistmaskin, og intet annet. Er det sjarm og sjel du er ute etter, dra et annet sted. Byen har liten kriminalitet, da egyptere uten rent rulleblad ikke slipper inn i byen. Maten er billig og stort sett bra. De fleste hoteller og dykkere befinner seg i det lille stedet Naama bay som er mellom selve sharm og flyplassen.


Reisetidspunkt

Vinteren er en fin tid å reise. Temperaturen i vannet er fortsatt over 20 grader. På land kan det være kaldere, men ikke ubehagelig når du kommer herifra. Det er mer fisk om sommeren, men da svømmer også dykkerne i stim.

Dykkeutstyr

Du kan leie alt utstyr på dykkesentrene, men det er vanlig at en tar med seg ventil, vest, ABC utstyr. Lykt er også kjekt å ta me seg. Våtdrakter er vanlige, men om vinteren kan en tynn skalldrakt med litt ullundertøy anbefales. Særlig når du kommer om bord i båten etter dykket og det er vind er det kjekt å være varm og god, mens de andre i våtdrakt er raske med å få på seg tørre klær.

Vaksiner

I tillegg til dem man får på skolen, anbefales Hepatitt A og Kolera. Vær obs på at enkelte av vaksinene fra skoletiden kan være utgått.

Dykking

Det er mange reiseselskaper som tilbyr turer hit. Jeg selv har reist med MainDykk og kan trygt anbefale det til andre. Her er det mulig å bestille ferie med dykking inkludert. Av dykkesentre er det flust å velge i. Jeg har kun dykket med Emperordivers Dette er et seriøst firma som driver virksomhet mange steder i Rødehavet.Kvaliteten på utstyr, båter og service er bra. De sammarbeider også med National Geographic Society.

Det er mulig å fylle Nitrox.

Dykking dypere enn 30 meter er krever teknisk dykkersertifisering.

Rundt Sharm el Sheik finnes utallige dykkesteder. Jeg skriver om dem jeg selv har dykket på, så kan andre fylle på med dem jeg ikke har med.

Temples

Ligger midt i Ras Umm Sid bukten. Korallsøyler reiser seg fra 18m og nesten til overflaten. Mye fisk og anemoner. Her finnes den ene av i alt to kjente grønne sjøanemoner i området. Det er mulig å svømme mellom korallsøylene. Flott sted, men slitasjen på korallene er tydelig, da dette er ett av de mest brukte dykkestedene.


Gordon Reef

Ligger i Tiranstredet. Skrånende bunn med korallvegger og sanddekte avsatser. Mye murener i huler langs revet. På sandavsatsene kan man finne Bluespotted stingray. Ellers finnes alle de vanlige fiskene som man treffer på de fleste dykkestedene.


Thomas Reef

Ligger også i Tiranstredet. Forholdsvis lite rev, med loddrette vegger som fortsetter ned i dypet. På en times dykk i bedagelig tempo, kommer man nesten rundt revet. Her er det stort sett alltid litt strøm. Det medfører ekstra mye liv, både med tanke på koraller og fisk. Skillpadder, Napoleonsfisk og Baracuda er heller ikke uvanlig her.


Ras Ghazlani

Ligger litt nordøst for Ras Mohammed nasjonalpark. Skrånende vegg med mye Bordkoraller og Viftekoraller. Området har vært stengt for dykking, og ble først åpnet i 2004. Det gjør at det fremdeles ikke bærer like mye preg av slitasje som andre steder. Var så heldig å få dykke der bare to uker etter opphevingen av dykkeforbudet. At vi i tillegg fikk selskap av flere delfiner som fulgte oss under dykket, gjorde ikke akkurat ting verre. Her også må man regne med litt strøm.


Jackfish Alley

Ligger ved Ras Mohammed. Huler på relativt grunt vann som man kan svømme gjennom. Mye forskjellig fisk. Blant annet store stimer av Glassfisk. God sjanse for å treffe på hai. Mye flotte koraller og anemoner. Etterhvert kommer man inn i en pasasje med lodrette vegger på begge sider, derav navnet. Det er som regel noe strøm her, som gjør at det gjerne står fiskestimer i pasasjen.

SS Thistlegorm

Et vrak som er kjent og kjært for mange. Britisk lasteskip på 129 meters lengde. Bombet i Oktober 1941 av tyske bombefly. Skipet lå da for anker, fullastet med forsyninger til de britiske troppene i nordafrika. Vraket står rett opp og ned på kjølen på 30-40m. Lasten er stort sett intakt. Bombene traff bak overbygningen, og ødela maskinrommet. Akterskipet ligger skrått over på siden. På akterskipet står to luftvernkanoner. Ved siden av vraket står et damplokomotiv som falt av da skipet sank. To jernbanevogner står på fordekket. Oppå den ødelagte delen av akterskipet ligger to Brenngunncarriers. Inne i lasterommene finner man motorsykler, lastebiler, jeeper, geværer, uniformer, bomber og amunisjon av alle typer. Man trenger minst to dykk for å få med seg hele vraket. Det kan være mye strøm rundt vraket. Store fiskestimer står gjerne i området, blant annet Baracuda. På dette stedet er det absolutt en fordel å reise om vinteren. I sommersesongen svømmer man i kø her.

Bilder av "John Skerry" 2006

Thislegorm.jpg

Thislegorm2.jpg


EmbedVideo received the bad id "https://www.youtube.com/watch?v= RPBwwOzP3sA" for the service "youtube".

Film av PW1664

Kart

Map1.gif Map2.gif

<googlemap version="0.9" lat="27.8598" lon="34.282397" zoom="15"> </googlemap>