Katja

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Katja
Katja1.jpg
Foto: HenningS
Tekniske data
TypeLasteskip
Lengde (m)44,8m
Bredde (m)7,1m
Dypgående (m)3,0
Motor255 BHK Deutz 8 syl. diesel
Tonnasje299 GRT 185 NRT 430 DWT
LastStål
Mannskap6
Karriere
RederiHans Kvåle
Bygget1948 ved Geesthacht (D)
FlaggstatNorge
DøptKatja
SkjebneGrunnstøtte på Storebåen i Fedjefjorden
Dato forlis16. november 1964
Dykket
NivåNivå 1
Tilgjengelighetbåt
Dykkedybde9-20
Posisjon60.795457 N, 4.775947 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.
Foto: HenningS
Foto: HenningS
Breiflabb på vraket, foto: HenningS

Historien av Skovheim [1]

Motorskipet Katja gikk ned i Fedjefjorden ved Senoksen etter at skipperen hadde mistet orienteringen mot land under dårlig vær, og grunnstøtte på Storebåen på morgenen den 16 november 1964. Skipet var på reise mellom Mo i Rana til Bergen med en last av stål og en besetning på seks mann da ulykken skjedde. I grunnstøtingen fikk baugen store skader, og i timene som fulgte ble diverse inventar berget fra skipet, og noen timer etter sank akterskipet ned i dypet. I dagene som fulgte ble lasten berget, og ikke mange dagene etter ulykken forsvant skipet i dypet under en storm. Idag hviler vraket av Katja nordøst for Storebåen vest for Lynguksen og nord for Senuksen på en dybde av ti til tyve meter. Vraket kan være vanskelig å finne, men ved å følge jernstaken nord for skjæret og følge kanten til nordøst siden av sljæret vil man finne vraket liggende på sandbunn. Selve vraket er noe brutt ned og baugseksjonen ligger opp ned for seg selv, men akterskipet er fortsatt i god stand. Vraket av Katja kan kun nås med båt under fint vær...

Historien er også beskrevet i [2].

Historien av Atle Toskedal

Hentet fra http://home.eunet.no/~atleto/vrak/katja.htm

16 November 1964 var M/S KATJA på vei fra Mo i Rana til Bergen med 429 tonn langstål, da styrmannen mistet Fedjelandet av syne i en regnbyge. I den dårlige sikten kom skipet for langt øst, og grunnstøtte kl 06.40 på Storebåen nord av Senoksen. Reddningskøyten Cristian Børs, som lå ved Fedje, kommer de 6 mennene som var mannskap om bord på Katja til unnsettning.. Katja fikk store skader i baugen, et kvarter etter grunnstøtingen var det 50 cm vann i rommet enda begge lense pumpene gikk for fullt. Det meste av mannskapseffekter og skipspapirer ble berget, og kl 10.25 sank Katja med akterskipet ned og baugen opp på skjæret. De følgende dagene ble det meste av lasten berget, før en storm knekker skipet i to, og alle spor etter Katja er slettet fra overflaten.

Hvordan finne vraket

Gå ned ved jernstaken (markert på kartet under) og svøm nordover. Du vil da svømme nedover langs en vegg. På ca. 20 meter treffer du sandbunn. Skift retning og svøm østover slik at du har sandbunn under deg og vegg til høyre. Du vil etter noen minutter svømme rett på vraket.

Adkomst

Hentet fra http://home.eunet.no/~atleto/vrak/katja.htm

Katja kan bare n&aringes med båt i fint vær. Katja ligger nord-øst for Storebåen, som ligger i Fedjefjorden vest av Lynguksen og nord for Senuksen (sjøkart nr. 23 og 24). Det letteste hvis du ikke har dykket her før er å slippe første par uti nord for jernsøylen og la disse svømme langs kanten til nord-øst spissen av skjæret, her kommer du ned til en sandbunn på ca 20 m dyp, og der ligger akterskipet.

Dykking

Hentet fra http://home.eunet.no/~atleto/vrak/katja.htm

Sertifisering: CMAS*, NAUI Scuba Diver eller PADI Open Water Diver. Akterskipet er i forholdsvis bra stand, det er et stort hull i hekken som en kan svømme inni, fra her kan en nå alle rommene i akterskipet, og svømme ut i gjennom maskinrommet til lasterommet, det kan høres skummelt ut, men det er roslig og lite slam inne i vraket, og det kommer inn endel lys gjennom Koøyene og hull i dekket. Broen var laget av tre og er r&aringttnet vekk for lenge siden. Fremover er skipet mer skadet, skutesidene ligger flat og bauen ligger oppned ved siden av.

Mer info

Beskrivelse av vraket av Atle Toskedal

Referanser

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.

Værmelding

<yr>Norge/Hordaland/Fedje/Fedje</yr>