Felix Scheder

Fra Dykkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Felix Scheder
Felix3.jpg
Fra skovheim.org
Tekniske data
Lengde (m)45,0
Bredde (m)8,0
Tonnasje382 grt
Karriere
ByggetOslo ( D ) 1941
Andre navnV - 5703
Dykket
GPS posisjonN 62 122 05 Ø 005 29596
NivåNivå 2
TilgjengelighetBåt nødvendig
Dykkedybde12-30 m
Posisjon62° 12' 19" N, 5° 29' 19" Ø

Historie [1]

12. September 1944 ankommer 35 fly fra et britisk hangarskip som ligger i Nordsjøen som skulle på Anti-shipping tokt langs den Norske kysten, og dette skulle bli skjebnesvangert for skipet Felix Scheder som nå gikk under det tyske navnet V - 5307. Skipet ble etter at det var oppdaget av de britiske Barracuda flyene bombet flere ganger og gikk til bunns i Åramsundet i Møre & Romsdal sammen med 22 personer som omkom under angrepet. Felix ble i sin tid bygget på Nylands mekaniske verk. i Oslo som en hvalfangerskute før tyskerne rekvirerte skipet til forpost båt . Under tyskernes tjeneste var skipet utstyrt med synkeminer og to kanoner som var plassert på akterskipet. Felix Scheder ligger i dag som et typisk "Donald Duck" vrak i Åramsundet, og vraket av skipet ble offisielt oppdaget av Reidar Stridt i 1985. Nært er også vraket av Nobel. Siden den gang har mange dykkere besøkt dette flotte vraket. Forskipet med sine kanoner er godt intakt, men maskin rommet som fikk store skader under bombingen er temmelig brutt ned og ødelagt. Akterskipet har også sklidd ned på dypere vann og har forsvunnet. Vraket ligger på en dybde av tolv til tretti meter, og det er sterk strøm i området som kan medføre en viss risiko under dykking. Stedet har også stor skipstrafikk, så dykking på dette vraket må planlegges nøye. Du må ha en båt for å komme ut til Felix Scheder...

Beliggenhet

Stabbebe i Årammsundet. GPS: N 62 122 05 Ø 005 29596.

Historie

Senket i flyangrep 12. september 1944. Bygget i Oslo, 1942. Vekt 382 grt

Dykket

Vraket ligger på maks 32 meter på sandbunn. Mye strøm så dykking en time før eller en time etter flo og fjære. Vær obs på båttrafikk over vraket. Bilfergen Voksa går vanligvis rett over vraket så sjekk fergetidene.

Film

Været

Ugyldig stedsnavn Norge/Møre_og_Romsdal/Vanylven/Åramsundet/. Stedsnavn skal være på formen Norge/Fylke/Kommune/Sted og må være en gyldig side på yr.no.

Referanser

  1. Orginalt fra skovheim.org

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når musen din er over kartet blir musescroll til zoom.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn akkurat der.
  • + tegnet på høyresiden kan man velge mellom sjøkart, topografisk-kart og googlekart.
  • Nede i høyre hjørne kan dere med musen dra kart for å endre størrelsen.
  • Mer om hvordan opprette kart her.