Dubrovnik

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk

Dbk1.jpg


Dykkested info

Dykkested: Croatia - Dubrovnik

Dato: 21/22.09.2006

Sted: Blue Planet Diving Center.

Dykking

Sikt: 50+

Luft temp: 26

Overflate Vann temp: 23,5 +23,5 +23,5

Bunn temp: 21 +20 +17

Dybde: 36m +32m +55m

Dykketid: 52min +44min +45min


Var med jobben på tur til flotte Croatia. Turen bar til Dubrovnik. Måtte da selvfølgelig få med meg noen dykk..:) Det kryr av dykke "shapper" i Dubrovnik og langs kysten i Adriater havet. Der var en del steder å velge mellom, men siden leiligheten jeg hadde fått tildelt lå nærmt Dubrovnik Palace Hotel der de hadde eget dykkesenter falt valget der!


Den første turen bar avgårde..Vi skulle til et fyrtårn som het SV. Adrija.. Tårnet står på en øy, og det er hav så langt øyet rekker. Italia neste..det er bare rett fram så er du der sier guiden! Kjente suget godt da..åhh..bare milevis med fremmed hav forran meg! Hadde på forhånd fridykket mye der nede før vi skulle på "ordentlig" dykketur.. Så jeg viste at sikten var helt knall. Da var det å rigge utstyret som gjensto. Dum som jeg var, tok jeg ikke med mitt eget hjemme fra.. :( Utstyret var godt brukt og filteret i førstetrinnet så ut som om det hadde lagt på havets bunn i nesten 50 år.. Sugen som jeg var, kastet jeg på meg utstyret.. Fikk beskjed om å ha våtdrakt på. 7mm.. Herregud tenkte jeg. Jaja.. Alt klart og vi hoppet i sjøen, planen var å gå ned langs en vegg til ca 35m.. bunnen var ikke å se..den skulle ligge så pent nede på 80m fikk jeg vite. Vi hoppet i sjøen, sjefen og meg,min buddy.. Guiden begynnte nedstigningen først. Han forsvandt i hui og hast og vi fulgte på.. Da skjedde det noe.. På 30m ble hodet mitt dradd bakover,jeg måtte bite med alle kjevens krefter i andretrinnet. Flaskestroppen var gått av festene..(type scubapro hurtigspenne dings....) suste av gårde mot de andre med flasken i den ene hånden,mens jeg prøvde å fylle vesten. Sjefen så problemet og vi fikk løst det med at jeg ble liggende og spille saks,papir og stein med en annen med dykker mens sjefen og guiden jobbet febrilsk bak på ryggen min! Etter de hadde løst problemet og nervene mine hadde roet seg, da viste vi ok tegn og skulle fortsette inn i en grotte! Men neida, to spark med beina og der kom ingen luft.. Vifte vifte til byddyen, tom for luft.. Manometeret viste 180bar, men på innånding gikk det rett til bånn og viste 0bar.. guiden rotet og romsterte, så at det var ok, og ville gi meg min egen ventil igjen. Joa, gjorde det og fortsatte! Deretter hadde vi ett kjempe dykk, så sinnsykt med snegler og mye rare dyr.. På vei tilbake sluttet vesten min å virke.. Innflator knappen hang fast.. Den fylte seg,jeg tømme den,den fylte seg osv.. Begynte å bli rimelig lei da..15 min av hele dykket gikk vekk i å rote med mitt utstyr.. Vi kom opp i all trygghet, Guiden som hadde lånt oss utstyret fikk en skikkelig gjennomgang med norske gloder som ikke trengs nevnes her.. Men etter det fikk vi nytt utstyr og god pris på flere dykk! Det virket jo forlokkende.. Mye vil ha mer.. Men det var med stor skepsis..

Men alt i alt.. Dykket var greit..


SV Adrija.JPG


Dykk nr 2..


Ble sugen på mer, selv med forrige dykk sterkt i minne.... Nå skulle vi på andre siden av fyrtårnet. Mere fiskeliv fikk vi vite. Nytt utstyr ble overlevert! :) og alle var happy! Vi hoppet uti, jeg skippet drakten og dykket i min fine multi colour boxer shorts.. Guiden som selv dykket med Semi-Dry var sjokkert og begynte å protestere litt.. Fikk vite at vi ikke kunne dykke uten siden han frøs med Semi-Dry... I 23 grader.. Pfff....Jeg hoppet uti jeg!Angrer ikke 1 sekund en gang..Dette var digg...:) :) kjenne den deilige vannfølelsen..slippe bly og tull! Skulle ned å se på ett anker fra 1700 tallet. Spennende tenkte jeg.. Ankeret var greit det, men det var ingenting i forhold til det neste som skulle komme.. BOMBE! WOW!! Kødder du tenkte jeg. Men neida, det som guiden var så sikker på at var en STOOOOOOR varmtvannstank var ikke det nei.. Det var en flybombe fra WW2.. Uten en skramme.. Rimelig artig og bare ramle over noe sånt når du slett aldeles ikke har tenkt tanken! Jeg var sugen på å sirkulere rundt den helt til jeg gikk tom for luft... Bombe å greier.. Måtte finne ut mer om dette.. Men de andre hadde fått mettet sine øyne og ville videre.. Utakknemmelige f#¤*... Etter det så vi 2 store Murener, anntar de var vel ca 1 meter.. Nyskjerrig var de og! Fant en blekksprut og.. Den stakkaren fikk litt panikk og gjemte seg under en stein, der ble den værende... Dette dykket var så utrolig fint med så mange ting å se, at jeg hadde helt lagt bak meg den kjipe hendelsen som var på forrige dykk! Fikk tatt mange fine bilder der.. Annbefales..Italia at my back.JPGDykk nr 3..

Fredagen var kommet og vår dykkevenn der nede fra var så mektig innponert av oss norske dykkere.. Hadde ikke dykket med Normenn før sa han!(kom dere ned og dykk for pokker..) Vi ble innvitert med på ett vrak dykk, sjefen og meg.. De andre fra jobben stod over! Tenke seg til.. Ville ikke Være med på dagen dykk.. Vel vi satt oss ned og begynte å planlegge. Vi skulle på et vrak som heter Taranto.. Her er det en god beskrivelse på engelsk! :

HISTORY OF THE TARANTO SHIP WRECK

Taranto warship was built in 1912 and was under the Austro-Hungarian command.

After the World War I it fell to the Italian navy and they converted it into a ship for transporting goods. It sunk in 1943, having struck a mine in front of the Grebeni ( Reef) islet.

WRECK DESCRIPTION:

Length: 60 m Width: 10 m

The wreck bow (1/3 of the wreck) is leaning against an underwater reef, at an angle of 45 degrees, some 23 to 30 meters deep. The stern of the wreck (2/3 of the wreck) lies on the sea bottom. The stern top is at the depth of 40 m while the stern bottom is 56 meters deep down. Next to the wreck, on the right side of the ship, there are two tractors that fell out of the ship.


Var ganske stilig å se de to traktorene ligge på havets bunn! De er gaaamle traktorer! Den typen med metall hjul! Hehe!

Var ikke vanskelig eller serlig farlig og dykke inne i nesten hele skipet. Mye å se, toaletter og badekar.. Dampmororen ligger der enda.. En del ventiler er der nede enda.... Ingen som har vært å plyndret der..


Var alt i alt en veldig fin tur vi fikk der nede! Vi fikk litt feil førsteinntrykk, men det ordnet seg til slutt!Det nyskjerrige maritime livet:

-Blekksprut

-Murene

-Snegler av litt varierende sort

-Krabber

-Store stimer med fisk jeg ikke kan navnet på.


Tips

Ta med eget ventilsett..

Snakk mye med de som jobber på sentert, de tar deg ikke for god fisk i det hele tatt..Det må du bevise!

Vær direkte. Spør om god pris! De legger seg under da! :)

Ikke tråkk på kråkeboller... auauau...

Selv om de innfødte fryser, betyr ikke det at du vil gjøre det..

Bli "kjommi" med servitørene der! Da spiser du billigere, og er dere en gjeng så lager de noe spesielt til dere!

Det er STOOOR forskjell i pris på ting i senter av byen/gamlebyen og litt i utkanten..

Bo ett lite stykke unna sentrum! Taxi er ikke dyrt.. 10 min i taxien er ca 50NOK....
Generelt om Dubrovnik

Hvis du reiser ned dit må du ikke glemme å få med deg gamle byen! Den er helt fantastisk.. :)

Det annbefales også å ta en av de øyhopping turene som arangeres med båt! En fin opplevelse det!

Reis ned der i slutten av sesongen (sept.) da er det en del billigere der, og dek kryr ikke av folk i gatene.Om det så skulle være noe, er jeg ikke en farlig mann.. Det er bare å spørre om det er noe du lurer på! Har noen flotte videoer og ikke minst fine bilder fra turen!


Mvh Madts Nielsen