BCD Vinge og Harness

Fra Dykkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

BCD, Boyancy Control Device. Som det engelske navnet tilsier er det utstyr brukt til å kontrollere oppdriften med. Det finnes en rekke varianter på markedet:

Litt historie

En av de eldre typene for oppdriftskontroll var frontvesten. Dette var en vest som primært var en oppstigningsvest, samt en vest til å sikre positiv oppdrift i overflaten. Utformingen kan minne mye om redningsvestene en finner under stolsetet på rutefly i dag. I tillegg til selve frontvesten måtte en bruke et separat seletøy for å feste flaskesettet på ryggen. Etterhvert som kravet til mer presis kontroll og høyere komfort ble sterkere kom markedet opp med en ny fantastisk kreasjon, jakkevesten.

Med jakkevesten ble seletøyet integrert i vesten. Samtidig ble luftbelgene delt på midten framme slik at vesten kunne åpnes og lukkes mer som et ordinært plagg. Dette var til stor hjelp for lettere betjene draktinflatoren, som ofte sitter midt på brystet framme på drakten. Luftbelgene var fremdeles primært på fremsiden av kroppen. Det finnes i dag et stort utvalg av forskjellige vesten i alle mulige fargekombinasjoner, både med og uten integrert bly.

Vingevesten har luftbelgen helt bak på ryggen. Dette viste seg å være en stor fordel både for stabilitet i vannet, og for å kunne holde en mer optimal svømmestilling i vannet. Vingevesten ilag med ulike vingesystemer er de mest populære formene for BCD i dag. Disse finnes også både med og uten integrert bly.