Heinkel 115, 8LFH

Fra dykkepedia.com
Revisjon per 4. jun. 2012 kl. 09:27 av >Mczee (→‎Heving)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Funnet

Under testng av nytt sonarutstyr i Hafrsfjord i august 2005, fant Sjøkartverket et flyvrak som man antok kunne være en Heinkel 111 utfra størrelse og form.

Det viste seg siden å være et sjøfly av typen Heinkel 115, men kjennetegn 8L+FH.

Relevante artikler:

Vraket

Flyet sank under et landingsuhell i 1942 og ligger på hodet på 47m dyp delvis begravet i mudder. Det ble funnet to 250kg bomber i flykroppen, som ble fjernet og detonert av Forsvaret.

Flyhistorisk Museum (FHM) på Sola har overtatt disposisjonsretten til flyvraket fra Forsvaret og undersøker mulighetene for heving og restaurering.

FHM ønsker at dykking på vraket begrenses for å hindre ødeleggelse og plyndring. Enkelte \"magnet suvernirer\", som maskingevær o.l. er allerede fjernet fra vraket og lagt til konservering hos FHM for å hindre tap.

Dykking

Dykkingen kan være krevende da det er 1-2m sikt, mørkt og temperaturen er 4-5 grader året rundt. Bunnen består av over en meter med florlett mudder og man kan kjenne svovelliknende smak i munnen under dykket og utstyret lukter råttent etterpå. Dykking har utelukkende vært gjordt av medlemmer av FHM eller med FHM-medlemmer tilstede og alle dykk har vært trimix dykk, normalt med mellom 25-30 minutt bunntid.

Posisjon

Ikke frigitt.

Heving

Flyet ble hevet 2. juni 2012 i regi av Flyhistorisk museum.

Les mer om heving i media:

Diskusjon på fora:

Bilder fra Hevingen