Sipadan

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Borneo (Malaysia)
Sipadan
Skilt på det nå nedlagte dykkesentret på selve Sipadan
Skilpadder ser en nesten på hvert dykk på Sipadan
Hai ser en nesten også på hvert dykk
Bildet viser resturanten på Sipadan Mabul Resort (SMART)

Kilde: gotoasia.no Dette området i Celebes sjøen i Stillehavet ligger bare 5 grader nord for ekvator. Området har utrolig nok ikke vært utsatt for isbreenes påvirkningene for millioner av år siden, heller ikke naturkatastrofer som jordskjelv, flodbølger, stormer eller andre ødeleggelser. Rundt Sipadan har naturen vært nærmest uforandret i 100 millioner år. I tillegg ligger øya såpass langt ute i havet at det ikke vært interressant for fiskere, og mangel på lune ankringsplasser har gjort landgang fra større fartøyer vanskelig. Utenfor revet stuper det ned til utrolige 700 meter på øyas nordside, og ned til enda mer utrolige 1600 meter på sydsiden.

For det andre er det livet i havet. Langs veggene av revet finnes et av verdens rikeste undervannsliv. Det er registrert mer enn 3000 fiskearter og flere hundre ulike koralltyper. Langs veggene ned mot dypet er en undervannsverden så fargerik og livlig at det er vanskelig å tro før man opplever det. Store havskilpadder og fisk i alle regnbuens farger svømmer rundt deg helt inne på grunnen. Lenger nede ser du både whitetip reefsharki og stimer med Barracuda. Med en god porsjon flaks kan du kanskje oppleve hammerhai. I tillegg er det mengder av utrolig macroliv, sjøpølser i alle tenkelige farger, store og små blekksprut av mange slag, krabber og flatorm.... Utrolig nok oppdages det fortsatt nye arter som aldri tidligere har vært beskrevet.


VERD Å VITE OM SIPADAN

  • Høysesongen er fra Mars til November. Guidnee anbefalte mars til mai/juni som den beste tiden.
  • I de senere årene har dykketurister strømmet til øya, som har fem små dykkeresorts. Fra 1. januar 2005 stengte myndighetene disse stedene for å beskytte og bevare øya. Det vil fortsatt være mulig å dykke rundt øya, men innkvarteringen vil da være på Kapalai, et dykkeresort bygget på påler på et rev ca. 30 minutter unna Sipadan.
  • Alternative dykkesentere. Sipadan Mabul Resort (SMART) dykkesentret Sipadan Island Dive Resort | Borneo Divers | Abdillah Sipadan Paradise
  • Du kan ikke komme uanmeldt til øya, alt må bookes i god tid på forhånd.
  • Turen ut til sipadan går fra den lille havnebyen Semporna, helt øst i Sabah. Du tar fly til Tawu med f.eks Air Asia og så er det ca 1,5 times kjøretur.
  • Prisen er ca. 20.000 NOK for en pakke med 9 netter på Sipadan, inkl. reisen til og fra Norge. Du kan også ordne det selv. Se lenger ned
  • Det er ingen dykkeskole på øya fordi sentret nå er lagt ned, men de tilbur kurs på f.eks SMART som ligger på Mabul ca 15 min båttur fra Sipadan. PADI openwater er et minimum, det er også fordel med advanced open water sertifikat fordi enkelte av dykkene går ned til 30 meter. Husk å gi beskjed i forkant dersom du ønsker å leie utstyr. Det finnes selvsagt basisutstyr, men de aller fleste som kommer har egen BCD, drakt og finner. Dersom du har spesielle behov med hensyn til f.eks. størrelser, kan det by på problemer. Husk derfor å oppgi rikelig med detaljer når du bestiller turen.


Divespots Sipadan.gif

BESKRIVELSE AV SIPADANS BESTE DYKKESTEDER

Barracuda Point

Båtdykk med utgangspunkt litt øst for drop off. Drift dykk dersom forholdene tillater det. Et spektakulært dykk når forholdene er gode. Du dykker med veggen til høyre, og går du ned til 40 meter vil du kunne se små grupper med grå revhai. På grunnere vann kan du se havskillpaddenes parringsakt; det er gjerne 6-7 hanner som sørger for at den ene hunnen holder seg i ro under akten. Her vil du også kunne møte store bumphead parrotfish, de er riktig imponerende når de kommer i stim! På tross av navnet på dette dykket er det ikke så ofte Barracuda her. Dette kan være et litt barskt dykk, med varierende og til tider sterk strøm. Dykkere med lite erfaring bør holde seg sammen med sin divemaster som kjenner de lokale forholdene. Gjennomsnittsdybde: ca. 25 meter.


Coral Gardens

Båtdykk fra østsiden av revet. Her kan du virkelig boltre deg i tropisk revfisk! Absolutt alt finnes her, i hele fargeskalaen! Du vil nesten garantert få se skapninger du trodde var en plante eller en stein, og også fisk du aldri før har sett. Nemo og hans søsken koser seg i anemonene, skorpionfisk, ål og murene kikker opp av koraller og stein. Dette er vanligvis et hyggelig dykk som passer for alle uansett erfaring, men i blant kan strømmen bli sterkere og da gjelder det å holde seg i nærheten av kjentfolk! Gjennomsnittsdybde: ca. 9 meter.


Drop Off

Dette er trolig verdens beste dykk rett fra strand. Ta på deg utstyret oppe i dykkesenteret og rusle ned til vannkanten. Fra drop off går det 600 meter rett ned. Man kan gjøre dette dykket både mot nord og mot syd, avhengig av strøm- og lysforhold. Selv på 10 meter vil du se flotte koraller og en mengde forskjellig fisk. Havskilpaddene cruiser rundt eller slapper av med å sove eller spise hardkoraller. Whitetip reef shark er et vanlig syn, og stimer med Barracuda eller Jackfish trives også langs veggen ved drop off. Uansett dybde er det rikelig med fargerikt liv. Dette er et ukomplisert og hyggelig dykk for alle uansett nivå, og brukes også ofte til nattdykk. Gjennomsnittsdybde: ca. 18. meter.


Hanging Gardens, South Point & Staghorn Crest

Disse tre stedene ligger på sydsiden av øya. De er klassiske dykk i veggen på revet, med liten til middels strøm og god sikt. I tillegg til fisk og både harde og myke koraller vi du også få se fargerike sjøstjerner og sjøpølser. Det er også gode muligheter for Stingray og Manta, og en sjelden gang i blant en lepard shark. Gjennomsnittsdybde: ca. 20m.


Turtle Patch

Dette dykket går sørøst på øya og er ganske likt whitetip avenue. Det er som regel flere skilpadder i dette området. Dette er et hyggelig drift dykk hvor lyset er like godt hele dagen, og den relativt flate terassen byr på både flotte koraller og stimer med bumphead parrotfish og whitetip reefshark babyer som gjemmer seg blant korallene. Selv om dykket vanligvis er rolig og hyggelig, så vær obs. på at strømmen kan bli sterkere, så det gjelder å holde følge med buddy og divemaster. Gjennomsnittsdybde: 15 meter.


Whitetip Avenue

Nok et båtdykk på østsiden av øya. Du kan velge en grunn rute på ca. 16 meter, eller den dypere varianten ned til ca. 30 meter. Det grunne dykket går langs kanten av revet, ruten du velger avhenger av strømretningen. Her gror de vakreste myke koraller i alle regnbuens farger. Veggen er så godt som loddrett, og for dem som velger det dypere dykket utenfor kanten av revet, vil oppleve den utrolige følelsen det er å ha revet på den ene siden, og den store blå avgrunnen på den andre siden. Ut av det store blå kommer det kanskje grå revhai, og er du riktig, riktig heldig og nede på 30-35 meter, vil du kanskje få oppleve en flokk hammerhai. Gjennomsnittsdybde: alternativ 1: ca. 16 meter/ Alternativ 2: ca. 30meter.


Hvordan komme seg til Sipadan

En kan selvsagt bruke en reisearrangør som f.eks Natureventyr som har et fiks ferdig opplegg. Eller en kan finne ut litt av tinge selv og gjøre sine egne bookinger. Flyreise: Finn den billigste reisen ved å søke på nettet. Jeg fant at KLM hadde det billigste t/r Bergen Kuala Lumpur for NOK 8000,-. Fra Kuala Lumpur må en reise til Borneo og da er AirAsia et greit og billig valg Flyreisen koster ca 500 NOK t/r . Reis til Tawau og der blir du hentet på flyplassen av f.eks Sipadan Mabul Resort (SMART) dykkesenter. 10 netters opphold der i standard bungalow med 3 dykk per dag og mat inkludert koster ca 1400 US.

Oversiktskart

<googlemap version="0.9" lat="4.316285" lon="118.309021" type="satellite" zoom="9"> 4.28068, 117.89978 Tawau 4.478167, 118.614278 Semporna 4.246357, 118.630586 Mabul 4.22637, 118.683779 Kapalai Dive Resort 4.117451, 118.627743 Sipadan 4.253611, 118.633418 Seaventures Rig Resort </googlemap>