Haakonsund

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Haakonsund
Hak1.jpg
Foto: CS
NivåNivå 1
TilgjengelighetLett
Dybdeforhold5-25m+
Type bunnSand
StrømIngen
Levende livHummer, Pyntekrabbe, Eremittkreps, Krinakrabbe, Torsk, Dvergulke, Blekksprut, Kamskjell, Nakensnegl, Sjøanemoner
Posisjon60.175822 N, 5.110338 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.
Foto: CS
Foto: CS

Sted

Håkonsund, sør på Sotra


Veibeskrivelse

Kjør til sotra, følg riksvei 555 (hovedveien) sørover. Innkjørselen er merket Håkonsund, men kommer litt brått på, like før en Spar butikk. Følg denne veien ca 2km. Det er nok et skilt ca halvveis. Ved veis ende kan en parkere på parkeringsplass ved båtplassene. Her er det rampe til å sjøsette båt. På ettermiddager og helger kan en også kjøre helt til enden av veien, ut på bryggen ved en stor hvit tank. Se etter om det er folk i arbeid, og unngå i så fall å forstyrre. Her er det nesten alltid lys fra en lyktestolpe om kvelden.

Hvorfor dra hit?

Dykking i Håkonsund kan bli kjedelig og forvirrende pga store sandområder, men med en god dykkeplan bør det bli spennede og trygt. Forhold både på land og i vann er relativt enkle og oversiktlige, uten at det nødvendigvis begrenser undervannsopplevelsene. Det er mye forskjellig liv her, men jeg var dessverre ikke med da det ble sett 3 blekkspruter!

Dykkingen

Selve sundet har retning øst-vest. Med båt kan en nå forskjellige steder rundt noen holmer vestover. Det vil selvsagt gi noen variasjoner som f.eks veggdykking, men ellers vil livet være relativ likt som i østlig retning. Jeg tar utgangspunkt i noen muligheter en har fra kaia i østlig utløp av sundet. Her trenger man ikke båt og det er lett å komme seg i og ut av vannet. Stedet ligger også temmelig beskyttet, så en trenger ikke bekymre seg for bølger eller strøm. Dette er ikke et typisk strømsund, dødmannshånd må en nok se etter på andre steder.

Når en går ned ved brygga vil det være ca 5m dypt og en fin sandbunn. Denne fortsetter utover i bukta, i alle retninger, men dykkene kan likevel varieres. Flere steder i overgangen til hardbunn (dvs, fjellet som går rundt hele bukta) ligger det steiner, og jeg har sett hummer under slike på alle de tre rutene. Breiflabb og torsk er også observert i disse overgangene, mens flyndre, kamskjell, eremittkreps, slimål og taskekrabber finnes ute på sandbunnen. Jeg har skissert opp tre alternative ruter man kan dykke.


Den beste, etter min mening, er også den som er lettest å navigere etter. Svøm utover langs sandbunnen, men ha hele tiden den faste bunnen synlig på venstre side. Slik kan en svømme temmelig rett utover til ønsket dybde er nådd. På ca 25 meter bør en svinge til venstre over en liten sandslette. Her kommer neset ned i vannet, med flere forskjellige «steinrøyser» hvor f.eks hummer gjemmer seg. Dette er et fint sted å snu. På tilbakeveien er det mye tare med tilhørende liv; sjøpung, kråkeboller, pyntekrabber, sjøstjerner, nakensnegler mm. Tilbake ved kaia, kan en se skogen av sjønellik på pillarene, og en aldri så liten blåskjellansamlig på dekkene. Det er ganske greitt å gå opp rett etter kaia, men det ligger litt skrap der.

Rute 2 er for dem som virkelig vil utforske sandbunnen. En må svømme et stykke for å komme dypt, så pass på å ha luft til å komme tilbake igjen. Unødvendig med lange overflatesvømmeøvelser her, da det kan komme båter... Utover blir det sakte dypere, og innover tilsvarende grunnere. Det ligger et skjær et stykke ute, men også lenger inne har vi funnet fjell og steiner. Dette er «lete-etter-blekksprut» -ruta. ;-)


Det tredje alternativet er å svømme over bukta til pynten på den andre siden. Det er lengre enn det ser ut til, så ha tålmodighet og stol på kompasset. Underveis ligger det mange krater, med dybde og diameter på noen meter. De er nok lagd av Marsboere eller andre som var interessert i skjellsand? Kan utforskes nærmere på leting etter fisk i ulike størrelser og fasonger, som gjerne svømmer rundt her. (Sjekkested?) Langs land er det enorme mengder med sjøpung, og temmelig kupért hardbunn som gir skjul for småfisk og en mengde trollhummer. Hvis navigasjonsevnene er i orden er det fint å ta sikkerhetsstoppet ved et par flotte sjøanemoner der hvor den siste grønne pila peker.

Noen av beboerne her

  • Hummer
  • Pyntekrabbe
  • Eremittkreps
  • Krinakrabbe
  • Torsk
  • Dvergulke
  • Blekksprut
  • Kamskjell
  • Nakensnegl
  • Sjøanemoner

Info & Bilder fra DIN Medlemmer Christian Sævig, 2004

WINNER 2004 DIVE GUIDE.

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.